• 2018-01-21

Ananász

Ananász

Ananász 1024 691 Happy Apples

Ananász

Ananász (Ananas comosus)

Rendszertani besorolás

A Broméliafélék (Bromeliaceae) családjának tagja.

Botanikai leírás

Trópusi, évelő növény, mely jól tűri az aszályos körülményeket. Valószínűleg Paraguayból származik, Spanyolországba Kolumbuszon keresztül jutott el, majd a világba a tengerészek “szórták szét”, akik magas C-vitamin tartalma miatt vitték magukkal, hogy megelőzzék a skorbutot. Nagy termetű, 1,5 – 2,5 méter magas és 1 – 1,5 méter kiterjedésű. Tőlevélrózsát alkotó méteres, kardszerű levelei spirálisan állnak, szálasak, broméliafélékre jellemző levélrózsában nőnek. Tömött virágzatából 3-4 kg tömeget is elérő, a fenyőtobozra emlékeztető alakú bogyós terméságazat fejlődik. Ennek csúcsán kicsiny lomblevelekből álló üstök található. Rendkívül értékes gyümölcséért termesztik, de leveleit is felhasználják. A gyümölcsöt március – június hónapok között szüretelik, max. 25 cm hosszú és 0,5-3 kg súlyú lehet. A levelek kiváló rostot adnak, amelyekből értékes textiliák (pl. ananászbatiszt) készíthetők.

Drog, hatóanyagok

Az ananász nagyon alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas pektintartalmú gyümölcs, gazdag vitaminokban, főleg C-vitaminban  és ásványi anyagokban, tápanyagtartalma az alábbi értékeket mutatja:

Tápérték 100gr nyers ananász
Energia 50 Kcal
Szénhidrát 13,52 g
Fehérje 0,54 g
Zsír 0,12 g
Koleszterin 0 mg
Élelmi rost 1,40 g
Vitaminok
Folsav 18 µg
Niacin 0,500 mg
Piridoxin 0,112 mg
Riboflavin 0,018 mg
Tiamin 0,079 mg
A vitamin 58 IU
C vitamin 47,8 mg
K vitamin 0,07 µg
Elektrolitok
Nátrium 1 mg
Kálium 109 mg
Ásványi anyagok
Kálcium 13 mg
Réz 0,110 mg
Vas 0,29 mg
Magnézium 12 mg
Mangán 0,927 mg
Foszfor 8 mg
Szelén 0,1 µg
Cink 0,12 mg
Növényi tápanyagok
Béta-karotin 35 µg

 Forrás: USDA National Nutrient data base.

 

Hagyományos felhasználás

Felhasználható nyersen desszertnek, saláták és sütemények ízesítésére, kompótnak, gyümölcszselének. Gyümölcslé formájában egy frissító, vitalizáló italt fogyaszthatunk. Az emésztés javítására a gyümölcs fogyasztása nyersen, étkezés után ajánlott. Ha friss gyümölcsöt eszünk, akkor azok legyenek teljesen értettek.

Terápiás indikációk

Az ananász azon ritka növények egyike, amelynek gyümölcse bromelint tartalmaz. A bromelin a pepszinhez hasonló nitrogéntartalmú enzim, amely különösen hatékony módon bontja le a fehérjéket, továbbá véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és ödémák képződését is gátolja.

Vérszegénység, érelmeszesedés, izületi gyulladás, lábadozás és ásványianyag-hiány, emésztési problémák, epekő, elhízásra való hajlam esetén javasolható in vitro és in vivo tesztek alapján az ananász fogyasztása, elsősorban ennek bromelin tartalma miatt. Enyhíti a vérszegénységet, méregtelenítő, vizelethajtó, gyomorerősítő.

(!) Figyelmeztetés: terhes nők nagy mennyiségben történő fogyasztását kerüljék; előfordulhat, hogy csecsemőknél allergiás bőrreakció jelentkezik, ha a szoptatós anya nyers ananászt fogyaszt.

Kapcsolódó termékek

[contact-form-7 404 "Not Found"]