Ananász
Ananász (Ananas comosus)
Rendszertani besorolás
A Broméliafélék (Bromeliaceae) családjának tagja.
Botanikai leírás
Trópusi, évelő növény, mely jól tűri az aszályos körülményeket. Valószínűleg Paraguayból származik, Spanyolországba Kolumbuszon keresztül jutott el, majd a világba a tengerészek “szórták szét”, akik magas C-vitamin tartalma miatt vitték magukkal, hogy megelőzzék a skorbutot. Nagy termetű, 1,5 – 2,5 méter magas és 1 – 1,5 méter kiterjedésű. Tőlevélrózsát alkotó méteres, kardszerű levelei spirálisan állnak, szálasak, broméliafélékre jellemző levélrózsában nőnek. Tömött virágzatából 3-4 kg tömeget is elérő, a fenyőtobozra emlékeztető alakú bogyós terméságazat fejlődik. Ennek csúcsán kicsiny lomblevelekből álló üstök található. Rendkívül értékes gyümölcséért termesztik, de leveleit is felhasználják. A gyümölcsöt március – június hónapok között szüretelik, max. 25 cm hosszú és 0,5-3 kg súlyú lehet. A levelek kiváló rostot adnak, amelyekből értékes textiliák (pl. ananászbatiszt) készíthetők.
Drog, hatóanyagok
Az ananász nagyon alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas pektintartalmú gyümölcs, gazdag vitaminokban, főleg C-vitaminban és ásványi anyagokban, tápanyagtartalma az alábbi értékeket mutatja:
Tápérték | 100gr nyers ananász |
---|---|
Energia | 50 Kcal |
Szénhidrát | 13,52 g |
Fehérje | 0,54 g |
Zsír | 0,12 g |
Koleszterin | 0 mg |
Élelmi rost | 1,40 g |
Vitaminok | |
---|---|
Folsav | 18 µg |
Niacin | 0,500 mg |
Piridoxin | 0,112 mg |
Riboflavin | 0,018 mg |
Tiamin | 0,079 mg |
A vitamin | 58 IU |
C vitamin | 47,8 mg |
K vitamin | 0,07 µg |
Elektrolitok | |
---|---|
Nátrium | 1 mg |
Kálium | 109 mg |
Ásványi anyagok | |
---|---|
Kálcium | 13 mg |
Réz | 0,110 mg |
Vas | 0,29 mg |
Magnézium | 12 mg |
Mangán | 0,927 mg |
Foszfor | 8 mg |
Szelén | 0,1 µg |
Cink | 0,12 mg |
Növényi tápanyagok | |
---|---|
Béta-karotin | 35 µg |
Forrás: USDA National Nutrient data base.
Hagyományos felhasználás
Felhasználható nyersen desszertnek, saláták és sütemények ízesítésére, kompótnak, gyümölcszselének. Gyümölcslé formájában egy frissító, vitalizáló italt fogyaszthatunk. Az emésztés javítására a gyümölcs fogyasztása nyersen, étkezés után ajánlott. Ha friss gyümölcsöt eszünk, akkor azok legyenek teljesen értettek.
Terápiás indikációk
Az ananász azon ritka növények egyike, amelynek gyümölcse bromelint tartalmaz. A bromelin a pepszinhez hasonló nitrogéntartalmú enzim, amely különösen hatékony módon bontja le a fehérjéket, továbbá véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és ödémák képződését is gátolja.
Vérszegénység, érelmeszesedés, izületi gyulladás, lábadozás és ásványianyag-hiány, emésztési problémák, epekő, elhízásra való hajlam esetén javasolható in vitro és in vivo tesztek alapján az ananász fogyasztása, elsősorban ennek bromelin tartalma miatt. Enyhíti a vérszegénységet, méregtelenítő, vizelethajtó, gyomorerősítő.
(!) Figyelmeztetés: terhes nők nagy mennyiségben történő fogyasztását kerüljék; előfordulhat, hogy csecsemőknél allergiás bőrreakció jelentkezik, ha a szoptatós anya nyers ananászt fogyaszt.