• 2018-10-11

Az antioxidánsokról röviden

Az antioxidánsokról röviden

Az antioxidánsokról röviden 682 1024 Happy Apples
Mik az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek semlegesítő funkciójuk révén megvédik a szervezetünket a különböző káros hatások során (dohányzás, környezetszennyezés, egészségtelen táplálkozás) keletkező nem kívánatos anyagoktól, a szabadgyököktől.(1) Számos betegség kialakulásának valószínűségét csökkentik, beleértve a napjainkban is legtöbb embert érintő szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rosszindulatú daganatokat, légzőszervi betegségeket. (2)  A kórképek kialakulásának hátterében a sejtszinten lejátszódó antioxidáns-reakciók egyensúlyának megbomlása tapasztalható. Ennek oka szervezet csökkent antioxidáns képessége mellett megnövekedett szabadgyökös reakciói.(3)Mik azok a szabadgyökök?A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, amelyek a sejtek anyagcseréje során is keletkeznek. Normál működés mellett a szervezetünkben jelen lévő antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, így azok nem tudják károsító hatásukat kifejteni. (4) Fokozott képződésük esetén a szervezet antioxidáns rendszere már nem képes kellő védelmet biztosítani. A keletkező anyagok megtámadják a szervezet génállományát. Olyan meghibásodott géneket hoznak létre, amelyek nem megfelelő információkkal rendelkeznek. A hibás információ felelős például a tumorsejtek kialakulásáért. A szabadgyökök mennyisége megnövekedhet dohányzás, egészségtelen táplálkozás, csökkent fizikai aktivitás, de akár stressz hatására is. (5)A hatása a szervezetünkreAz étrendnek nagy szerepe van az egészségünk védelmében. Az összes megbetegedés jelentős hányada összefügg a táplálkozással. A megfelelő táplálkozás ellátja a szervezetünket elegendő antioxidánsokkal, amik fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Támogatják az immunrendszert, segítenek a betegségek gyorsabb és hatékonyabb leküzdésben. (6)

Szív-és érrendszer

Világszerte, évente több mint 35 millió ember hal meg krónikus, nem fertőző betegségekben, ebből közel 30%-uk szív- és érrendszeri megbetegedések következtében. (7)

A szervezetben jelen lévő rossz koleszterin a szabadgyökök hatására oxidálódik és lerakódik az erek falán. A túlzott mértékű lerakódást bevérzések, rögdarabok leválása követhet. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a megfelelő antioxidáns ellátottság csökkenti a lerakódás mértékét és segít a már kialakult folyamatot is visszafordítani. (8)

Daganatképződés

A daganatos megbetegedéseket a vezető halálokok között tartják számon világszerte. Évente több mint 8 millió halálesetért felelősek. (9) Háromból egy ember érintett lehet élete során. (10) Közel 200 különböző ráktípust ismerünk, amelyek bármelyik szervünket megtámadhatják. (11) Leggyakrabban a tüdő, a mell, a prosztata és a bélrendszer érintett. (12) Hazai és nemzetközi felmérések adatai alapján tudjuk, hogy az elégtelen antioxidáns ellátottság mellett gyakrabban alakulnak ki daganatok. (13)

Antioxidánsok

A-vitamin és a béta-karotin

Az A-vitamin előanyaga a béta-karotin. A szervezetünkben béta-karotinból A-vitamin képződik. (14) Mind a két vegyület erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Hatásuk fokozza az immunválaszt, csökkenti a fertőzések számát és az egyes betegségek előfordulását, részt vesznek a megfelelő látásban, reprodukcióban, sejtek közötti kommunikációban. Hiányukban legyengül az immunrendszer, ami megnöveli a fertőzésekre való hajlamot. (15, 16, 17) Az A-vitamint kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, mint a marha- és sertésmáj, baromfi belsőség, vaj, sajtok, tojás. A béta-karotint legnagyobb mennyiségben a csicsóka, édesburgonya, ribizli, sárgarépa, kelkáposzta, sütőtök, sárgadinnye tartalmazzák.

[contact-form-7 404 "Not Found"]