Cékla
Cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.)
Rendszertani besorolás
A libatopfélék családjába (Chenopodiaceae) tartozik.
Botanikai leírás
Ősalakja, a Beta maritima a Földközi-tenger környékén található. Főleg konyhakerti növényként termesztik. Gyökere karógyökér. Levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. A levelek egyszerűek, csupaszok és fényesek. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú lehet. Fogyasztható része a répatest, amelynek kialakulásában részt vehet a szik feletti és alatti szár, valamint a karógyökér. A répatest alakja lehet gömbölyű (Bíborgömb, Bordó), lapos (Egyiptomi lapos) és hengeres (Bíborhenger). A céklahús színe szerint lehetnek fehérek, sárgák és vörösek. Közülük a vörösek a legkedveltebbek, Magyarországon általában csak ezeket termesztik, a fehér és sárga színűek a gyűjteményes kertekben fordulnak elő. A tenyészidő hossza 90–100 nap. A céklát októberben, novemberben, a fagyok előtt takarítják be, mert fagyra érzékeny a répatest.
Drog, hatóanyagok
Táplálkozási jelentőségét vitamin-, ásványisó- és cukortartalma adja. Megtalálható benne a B1-, B2-, C- és P-vitamin, közülük elsősorban a C-vitamin a jelentősebb. Az ásványi sók közül a kalciumot, foszfort és vasat kell kiemelni. Cukortartalma 6–9%, ami kisebb, mint a cukorrépáé. Értékét növeli, hogy jelentősebb mennyiségben pektint is tartalmaz.
A cékla tápanyagtartalma az alábbi értékeket mutatja:
Tápérték | 100g nyers cékla |
---|---|
Energia | 43 Kcal |
Szénhidrát | 9,56 g |
Fehérje | 1,61 g |
Zsír | 0,17 g |
Koleszterin | 0 mg |
Élelmi rost | 2,80 g |
Vitaminok | |
---|---|
Folsav | 109 µg |
Niacin | 0,334 mg |
Pantoténsav | 0,155 mg |
Piridoxin | 0,067 mg |
Riboflavin | 0,057 mg |
Tiamin | 0,031 mg |
A vitamin | 33 IU |
C vitamin | 4,9 mg |
E vitamin | 0,04 mg |
K vitamin | 0,2 µg |
Elektrolitok | |
---|---|
Nátrium | 78 mg |
Kálium | 325 mg |
Ásványi anyagok | |
---|---|
Kalcium | 16 mg |
Réz | 0,075 mg |
Vas | 0,80 mg |
Magnézium | 23 mg |
Mangán | 0,329 mg |
Cink | 0,35 mg |
Növényi tápanyagok | |
---|---|
Béta-karotin | 20 µg |
Betain | 128,7 µg |
Forrás: USDA National Nutrient data base.
Hagyományos felhasználás
Közismert vízhajtó és méregtelenítő hatása. Energiapótló, segíti az emésztést, tápláló.
Terápiás indikációk
Gyógyászati javallatok: vérszegénység, ásványi anyag hiány, idegesség, ideggyulladás, influenza.
Nyersen, reszelve vagy présleve (ennek liofolozált pora), rákos betegeknek posztoperatív stádiumban, huzamosan fogyasztva erősítő. A cékla színezőanyagai., pl. a béta-glükozid a rákos sejtekben pótolja az aktivitást vesztett légző fermenteket azzal, hogy H atomokat köt meg, amivel 100%-ban javítja a sejtlégzést.
Serkenti a vérképzést, növeli a szervezet ellenálló képességét, támogatja a nyirokrendszer működését és normalizálja a vérnyomást.
Májfunkciókra ható növény, a cékla zsíranyagcserében szereplő ágens. (forrás: Prof. dr. Petri Gizella)
Figyelmeztetés (!): cukorbetegeknek nem ajánlott