• 2018-01-21

Cékla

Cékla

Cékla 1024 768 Happy Apples

Cékla

Cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.)

Rendszertani besorolás

A libatopfélék családjába (Chenopodiaceae) tartozik.

Botanikai leírás

Ősalakja, a Beta maritima a Földközi-tenger környékén található. Főleg konyhakerti növényként termesztik. Gyökere karógyökér. Levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. A levelek egyszerűek, csupaszok és fényesek. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú lehet. Fogyasztható része a répatest, amelynek kialakulásában részt vehet a szik feletti és alatti szár, valamint a karógyökér. A répatest alakja lehet gömbölyű (Bíborgömb, Bordó), lapos (Egyiptomi lapos) és hengeres (Bíborhenger). A céklahús színe szerint lehetnek fehérek, sárgák és vörösek. Közülük a vörösek a legkedveltebbek, Magyarországon általában csak ezeket termesztik, a fehér és sárga színűek a gyűjteményes kertekben fordulnak elő. A tenyészidő hossza 90–100 nap. A céklát októberben, novemberben, a fagyok előtt takarítják be, mert fagyra érzékeny a répatest.

Drog, hatóanyagok

Táplálkozási jelentőségét vitamin-, ásványisó- és cukortartalma adja. Megtalálható benne a B1-, B2-, C- és P-vitamin, közülük elsősorban a C-vitamin a jelentősebb. Az ásványi sók közül a kalciumot, foszfort és vasat kell kiemelni. Cukortartalma 6–9%, ami kisebb, mint a cukorrépáé. Értékét növeli, hogy jelentősebb mennyiségben pektint is tartalmaz.

A cékla tápanyagtartalma az alábbi értékeket mutatja:

Tápérték 100g nyers cékla
Energia 43 Kcal
Szénhidrát 9,56 g
Fehérje 1,61 g
Zsír 0,17 g
Koleszterin 0 mg
Élelmi rost 2,80 g
Vitaminok
Folsav 109 µg
Niacin 0,334 mg
Pantoténsav 0,155 mg
Piridoxin 0,067 mg
Riboflavin 0,057 mg
Tiamin 0,031 mg
A vitamin 33 IU
C vitamin 4,9 mg
E vitamin 0,04 mg
K vitamin 0,2 µg
Elektrolitok
Nátrium 78 mg
Kálium 325 mg
Ásványi anyagok
Kalcium 16 mg
Réz 0,075 mg
Vas 0,80 mg
Magnézium 23 mg
Mangán 0,329 mg
Cink 0,35 mg
Növényi tápanyagok
Béta-karotin 20 µg
Betain 128,7 µg

 Forrás: USDA National Nutrient data base.

Hagyományos felhasználás

Közismert vízhajtó és méregtelenítő hatása. Energiapótló, segíti az emésztést, tápláló.

Terápiás indikációk

Gyógyászati javallatok: vérszegénység, ásványi anyag hiány, idegesség, ideggyulladás, influenza.

Nyersen, reszelve vagy présleve (ennek liofolozált pora), rákos betegeknek posztoperatív stádiumban, huzamosan fogyasztva erősítő.  A cékla színezőanyagai., pl. a béta-glükozid a rákos sejtekben pótolja az aktivitást vesztett légző fermenteket azzal, hogy H atomokat köt meg, amivel 100%-ban javítja a sejtlégzést.

Serkenti a vérképzést, növeli a szervezet ellenálló képességét, támogatja a nyirokrendszer működését és normalizálja a vérnyomást.

Májfunkciókra ható növény, a cékla zsíranyagcserében szereplő ágens. (forrás: Prof. dr. Petri Gizella)

Figyelmeztetés (!): cukorbetegeknek nem ajánlott

Kapcsolódó termékek:


Céklapor Sárgarépával


Áfonyapor


Bodzabogyópor

[contact-form-7 404 "Not Found"]