Szőlő
Vörös szőlő (Vitis vinifera L.)
Rendszertani besorolás
Az Angiospermatophyta (Zárvatermők) törzsében, a Rhamnales (Varjútövis-virágúak) rendjében, a Vitaceae (Szőlőfélék) család, Vitis nemzetség tagja.
Botanikai leírás, gyűjtés
A szőlő kúszó, kapcsokkal kapaszkodó lián, szára elérheti a 20 métert is, de termesztésben általában nem haladja meg a 3-4 métert, melyből a szőlőtőkét nevelik ki. A tőkék alakják a fényviszonyok, tápanyagellátottság, hőmérséklet, vízmennyiség és a termelési cél határozza meg. A levelek a szár nóduszain, magányosan, emeletenként váltakozó oldalon helyezkednek el. A levélnyél hossza 3–20 cm lehet; megkülönböztetünk csupasz (Kékoportó), gyapjas (Ezerjó) vagy serteszőrös (Kékfrankos) levélnyelet. A kifejlett levél lemeze általában 10–20 cm hosszúságú és szélességű. A jellemző levéltípusok a vese alakú levél (Rupestris du Lot), szív alakú levél (Ezerjó), kerekded levél (Tramini), ék alakú levél (Riparia portalis), és ötszögletű levél (Szürkebarát). A virago kevésbé feltűnőek, zöld színűek, bugákba (összetett fürt) rendeződnek. Termése 0,5-3 cm átmérőjű, változatos formájú bogyó, 1-4 maggal, mely összetett fürtöt képez. A fürt a szőlőfajták szerint változó formájú, méretű és színű lehet, a sokbogyójú fürtök 250 bogyót meghaladó bogyószámúak.
A szőlő levelét nyáron, a termést ősszel szedik le. A borszőlőt a kívánt feldolgozási technológiának megfelelő állapotban kell leszedni (korai érésű, késői érésű, stb.) A csemegeszőlő nem utóérő, ezért fogyasztásra éretten kell leszedni lehetőleg kézi munkával, kosárba vagy ládába vigyázva, hogy megőrizze hamvasságát és épségét.
Drog, hatóanyagok
Levél
- 4-5 % flavonoidok
- szerves savak
- fenolkarbonsavak
Mag
- 10-20% zsírosolaj, szterolok, tokoferol
- 70% cserzőanyag
A bogyó héjában és húsában 3-15% szénhidrátok (glukóz, fruktóz), pektin, hemicellulóz, karotinoidok, a resveratrol és egyéb stilbénszármazékok; tanninok (mint pl. katechin, epikatechin, procianidin), értékes szerves savak (borkősav és almasav), ásványi alkotórészek, nitrogéntartalmú anyagok (aminosavak, polipeptidek), flavonolok (quercitin, myrecitin, stb.), polifenolok és színanyagok (antocianinok: malvidin, cyanidin, peonidin, petunidin, delfinidin) vannak.
A rezveratrol főként a szőlő héjában halmozódik fel, de kimutatták a magban és a kocsányban is.
A rezveratrol kémiai szempontból a stilbének családjába tartozó, nem flavonoid típusú polifenol vegyület. Az alapváza α,β-difenil-etilén. A rezveratrol fitoalexinnek nevezett növényi immunanyag, melynek képződése a növény indukált védekező mechanizmusa, a fertőző mikroorganizmusok és a stressz hatások ellen.
A vörös szőlő antioxidáns kapacitása, elsősorban a rezveratrolnak köszönhetően nagyon magas, , ORAC értéke 3277 TE/100g, továbbá gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, tápanyagtartalma az alábbi értékeket mutatja:
Tápérték | 100g szőlő, héjával |
---|---|
Energia | 69 Kcal |
Szénhidrát | 18 g |
Fehérje | 0,72 g |
Zsír | 0,16 g |
Koleszterin | 0 mg |
Élelmi rost | 0,9 g |
Vitaminok | |
---|---|
Folsav | 2 µg |
Niacin (B3-vitamin) | 0,188 mg |
Pantoténsav (B5-vitamin) | 0,050 mg |
Piridoxin (B6-vitamin) | 0,086 mg |
Riboflavin (B2-vitamin) | 0,070 mg |
Tiamin (B1-vitamin) | 0,069 mg |
A vitamin | 66 IU |
C vitamin | 10,8 mg |
E vitamin | 0,19 mg |
K vitamin | 14,6 µg |
Elektrolitok | |
---|---|
Nátrium | 0 mg |
Kálium | 191 mg |
Ásványi anyagok | |
---|---|
Kalcium | 10 mg |
Réz | 0,127 mg |
Vas | 0,36 mg |
Magnézium | 7 mg |
Mangán | 0,071 mg |
Cink | 0,07 mg |
Növényi tápanyagok | |
---|---|
Alfa-karotin | 1 µg |
Béta-karotin | 39 µg |
Lutein-zeaxanthin | 72 µg |
Forrás: USDA National Nutrient data base.
Hagyományos felhasználás
A szőlő levelét az ESCOP monográfia is tartalmazza, hagyományosan az extractumot kisebb vénás keringési zavarok eredményeképpen fellépő fáradság és nehéz láb érzése esetén alkalmazható, továbbá aranyérhez kapcsolódó viszketés és égő érzés enyhítésére, valamint a kapillárisok törékenységének tüneti kezelésére. Terhesség és szoptatás idején, valamint 18 éves kor alatt alkalmazása nem javasolt.
A magból kivont zsíros olajat kozmetikumként, a magőrleményt liszthelyettesítőként használják.
A csemegeszőlőt gyenge emésztésre javasolták, valamint roboráló hatása miatt betegségből lábadozóknak. A vérplazmához hasonló tápanyag tartalma miatt méregtelenítésre, böjtölésre is alkalmas.
Terápiás indikációk
A levélből készített kivonatot az ESCOP monográfia szerint krónikus vénás elégtelenség esetében javasolt alkalmazni, amelyet lábdagadás, nehéz láb érzés, lábikra görcsök, visszerek, fájdalom és fáradság jellemez. Terhesség és szoptatás idején, valamint 18 éves kor alatt alkalmazása nem javasolt.
A szőlőt alkotó cukrok többségében monoszacharidok, így közvetlenül kerülnek be a keringésbe az emésztőrendszer különösebb igénybevétele nélkül, továbbá a szőlő alacsony sótartalma miatt hasznos az idősek, lábadozók, az állapotos vagy szoptatós nők számára, a legyengült vagy kimerült embereknek, a sportolóknak.
A szőlő számos élettani hatással bíró vegyületet tartalmaz. Kiemelkedőek a fenolos vegyületek, amik a szőlő és a belőlük készített borok ízét, színét, így megfelelő minőségét is biztosítják. Régebben csak a rutinnal és a baktericid hatásokkal foglalkoztak. 1990-es évek elején látott napvilágot a „Francia Paradoxon” néven híressé vált tézis, mely szerint a vörösbor, s ezen belül is annak egyik polifenol alkotóeleme a rezveratrol szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
A rezveratrol, mint polifenol szerkezetű molekula nagy reaktivitással rendelkezik. Kémiai reakciókban hidrogén donornak tekinthető, ez által képes a reaktív szabadgyököket megsemmisíteni. Ennek köszönheti antioxidáns hatását. Tanulmányok foglalkoztak azzal, hogy a vörösbor véd a reaktív oxigén származékok (ROS) által indukált károsodásoktól (Fenech és mtsi.). Bizonyították az alacsony sűrűségű lipoprotein (low density lipoprotein), az LDL koleszterin oxidációjának gátlását is (Day és mtsi., 1997, Ceriello és mtsi. 2001.). Egyes in vitro vizsgálatokban kimutatták a rezveratrol gyulladáscsökkentő hatását is.
A tumor képződés gátlásában szerepet játszik a rezveratrol molekula azáltal, hogy a sérült sejtek programozott sejthalálát indukálja vagy a kóros sejtosztódást leállítja (Fulda és mtsi. 2006.). A szőlőben található flavonoid, a fisetin (3,3′,4′,7-tetrahydroxyflavone; 3,9mikrogramm/gr) amellett, hogy számos in vivo és in vitro kutatás szerint hátráltatja a daganatképződést és idegsejt védő hatása is van, az egereken végzett kísérletek szerint javítja a hosszútávú memóriát (Khan, Syed, Ahmad, Mukhtar, 2013).